Donkere Pigment Vlekken

Donkere Pigment Vlekken


Het ontstaan van pigmentatie kan tal van oorzaken hebben. Factoren zoals hormonale invloed, overmatige blootstelling aan de zon en genetische aanleg vormen samen donkere huidvlekjes. Ook verkeerde peelings of beschadigde huid kent pigmentverschuiving.

De preventie en in zekere graad ht herstel van pigmentvlekjes is mogelijk, maar vereist een zeer evenwichtige formule van actieve ingrediënten die de vorming en verspreiding van melanine (pigment), de oorzaak van donkere vlekken, tegengaan”.

Verloop en Klachten


Naarmate mensen ouder worden wordt de huid kwetsbaarder voor pigmentvlekken. Blootstelling aan zonlicht en genetische aanleg net als huidbeschadiging zijn van invloed op de ontwikkeling van het pigment. Een goede basis versterkt de huid en zorgt voor minder pigmentproblemen.Die basis bestaat met name uit vitamine a, antioxidanten en de juiste zonbescherming . Pigmentvlekjes kunnen soms ontaarden in huidtumoren. Een juiste analyse van het  pigmentprobleem door een ervaren behandelaar is dus van groot belang.

We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. De huidtherapeut behandelt patiënten met hyperpigmentatie (teveel pigment) en met hypopigmentatie (te weinig pigment).

 

Symptomen

De meest voorkomende pigmentstoornissen in onze praktijk zijn:

Lentigo
Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, vaak weer spontaan verdwijnt. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.

Vitiligo
Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur, met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.

Naevus
Een naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi (moedervlekken) kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi (moedervlekken) stimuleren. In een enkel geval kan een naevus (moedervlek) zich kwaadaardig ontwikkelen. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

 

 

 

Behandeling


Environ heeft de beste producten voor donkere pigment vlekken.

Ontdek hier de casestudies van een persoon die de Environ huidverzorgingsproducten gebruikt, met de voor en na foto’s.

Let op: voor al deze foto’s hebben de proefpersonen een beëdigde verklaring ondertekend, dat de foto’s niet bijgewerkt of gewijzigd zijn.