Eczeem
Eczeem is zowat de meest voorkomende huidaandoening. Vaak wordt het ook aangeduid als “dermatitis”. De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen. Er zijn verschillende types eczeem.
De 3 meest voorkomende types zijn:
1. Irritant contacteczeem
waarbij het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof.
2. Allergisch contacteczeem
met aan de basis contact met een allergene stof.
Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door desbetreffende stoffen te vermijden.
3. Atopisch of constitutioneel eczeem
(ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.
Zinvolle maatregelen bij eczeem
Behandeling
1. Eczeem uitlokkende stoffen vermijden.
De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die u best vermijdt vindt u onder meer op de website van het AMC: http://www.huidarts.com/.
Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren. Indien u deze stoffen wilt vermijden, moet u ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen. Daarom moet u ook de INCI-benamingen* ervan kennen. Een lijst met de meest voorkomende allergenen met hun INCI-namen vindt u hier op onze website.
2. De huidbarrière herstellen.
Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en eventueel ook met vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden. Neem regelmatig een niet al te heet, kort bad met een gezonde, natuurlijke (bad)olie. Deze olie blijft op het wateroppervlak drijven en verdeelt zich gelijkmatig over het ganse lichaam wanneer u uit bad komt.
3. De huid hydrateren.
Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gelvorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.
4. Niet krabben en jeuk vermijden.
Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E (INCI = d-alpha-tocopherol acetate) vermindert jeuk, is niet allergeen, is huideigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.
5. Vermijd/bestrijd infecties.
Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Ook uw huidverzorging kan behulpzaam zijn en vooral, ze kan infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking. Is de huid geïnfecteerd, dan kunt u best een product gebruiken met een antibacteriële werking, bijvoorbeeld tea tree.
Van een constitutioneel eczeem raak je jammer genoeg nooit af. Met een goede verzorging, op basis van de juiste ingrediënten, houdt u het wel goed onder controle. Het DR. BAUMANN gamma bevat een aantal producten met juist die specifieke ingrediënten die een eczeemhuid nodig heeft.