Goedaardige Huidtumoren

Goedaardige huidtumoren


Geleidelijk aan laat de tand des tijds zijn sporen na op onze huid. Als we de 30 gepasseerd zijn, ontstaan er steeds meer bobbeltjes, ruwe plekjes en vlekjes op de huid. Soms alleen in het gezicht, maar soms ook over het gehele lichaam. De meeste huidonregelmatigheden zijn gelukkig onschuldig. Hoewel het een veel voorkomend verschijnsel is, zien we over het algemeen toch liever een egale, gladde huid. Vanuit cosmetisch oogpunt kiezen veel mensen er daarom voor om goedaardige huidtumoren te laten verwijderen.

Ontstaan van goedaardige huidtumoren

Een goedaardige tumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Goedaardige huidtumoren kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan, bijvoorbeeld uit bindweefselvezels, uit bloedvaten, uit talg of uit pigment. Dat kan bijvoorbeeld komen door een woekering van bindweefselvezels, door afsluiting van talgklieren, door stuwing in de oppervlakkige bloedvaatjes of door ontstekingen.
Bij veel goedaardige huidtumoren is de oorzaak niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een grote rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. De meeste goedaardige huidtumoren ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren.

 

Verloop en klachten


Er bestaan vele soorten goedaardige huidtumoren. Soms dient een goedaardige huidtumor chirurgisch verwijderd te worden door de plastisch chirurg of dermatoloog vanwege de diepte in de huid of omdat het oppervlakte van de huidtumor te groot is. Hieronder staan de meest voorkomende goedaardige huidtumoren opgesomd. Tevens zijn dit de soorten goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut kan verwijderen:

 

Behandeling


Tijdens het consult worden de huidonregelmatigheden bekeken en beoordeeld. Via een dermatologisch model worden de kenmerken in kaart gebracht. Er wordt gelet op de plaats, rangschikking, omvang, vorm, omtrek, kleur en type.

Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten waar we naar zullen vragen. We willen bijvoorbeeld weten hoe lang de plek er zit, of deze pijn doet, of het van kleur/vorm verandert, of het weleens bloedt en of er bijvoorbeeld huidkanker in de familie voorkomt. Ook wordt er gelet op uw huidgenezing.

De diagnose van goedaardige huidtumoren is vaak eenvoudig te stellen. Bij de geringste twijfel zullen we besluiten niet te behandelen en u door te sturen naar uw huisarts. Na onderzoek door de huisarts en als deze schriftelijk toestemming heeft gegeven, kan er alsnog een afspraak gemaakt worden voor de behandeling door ons.

We beschikken over diverse nauwkeurige technieken om goedaardige huidtumoren te verwijderen, zonder dat er huidschade ontstaat of littekens achterblijven. Alleen het betreffende wratje of bultje wordt behandeld. De omliggende huid wordt niet mee behandeld en ook niet aangetast. Er komt een korstje op het behandelde plekje en dit zal er na enige dagen vanzelf afvallen. De huidtherapeut zal u vooraf alles over de behandeling vertellen. U weet dan precies waar u aan toe bent.

Tips


Het is uiterst belangrijk om niet aan de plekjes te zitten.  Zodra er een klein wondje ontstaat door bijvoorbeeld krabben kunnen bacteriën onder de tumor terecht komen.